Szent-Györgyi Albert Magyarországon – könyvbemutató

  • 2018. június 7. (csütörtök) 18.00
  • MTA SZAB Székház (Somogyi u. 7.)

Marton JánosPap Kornélia Kihívások, küzdelmek, kalandok a tudományban és a társadalomban – Szent-Györgyi Albert Magyarországon (Gondolat) című kötet bemutatója.
A szerzőket Újszászi Ilona újságíró, az SZTE NKI közkapcsolati koordinátora kérdezi.
A szerzők a Szegedi Tudományegyetem munkatársai. Dr. Marton János ny. könyvtárigazgató a biológiai (informatika) tudomány kandidátusa.
Pap Kornélia a Klebelsberg Könyvtár könyvtárosa, a Szent-Györgyi gyűjtemény gondozója.
A rendezvényt támogatja a SZAB Művészeti Szakbizottság Szépírói Munkabizottság.

 

Briliáns gondolkodás, széles látókör, mélységes humanizmus, elvi szilárdság, minden körülmények közötti helytállás, közösségteremtő erő, kedves közvetlenség, legendás humorérzék, a teljes élet iránt fogékony, szerte ágazó érdeklődés – e tulajdonságai tették kivételes emberré Szent-Györgyi Albertet.
A Nobel-díjhoz vezető kutatásainak (C-vitamin, sejtlégzés) érdekfeszítő, de jórészt ismeretlen elemei mellett rá kívántunk világítani kevésbé ismert társadalmi aktivitására, a diktatúrák elleni önfeláldozó, az életveszedelmet is vállaló harcaira, de az egyetemi vezetőt, emberi kapcsolatait és a sportszerető világfi- hazafit is bemutatjuk. Aki mindenkor, de főleg mai, értékválságos korunkban példakép lehet.