Balogh Sándor: Alternatív táplálkozás – választható táplálékok

  • 2018. június 7. (csütörtök) 17.00
  • MTA SZAB Székház (Somogyi u. 7.)

 
Balogh Sándor Alternatív táplálkozás – választható táplálékok (Oriold és Társai) című könyvéről Hodúr Cecília egyetemi tanár (SZTE MK) beszélget a szerzővel.
A rendezvényt támogatja a SZAB Művészeti Szakbizottság Szépírói Munkabizottság.


 

 
Az élelmiszerfogyasztás sajátosságait tanulmányozó kutatók figyelme mintegy fél évszázada az egyén szubjektumára, mint a leginkább meghatározó tényezőre irányul. Addig, egyfajta egalitárius szemléletben érdekesebb és fontosabb volt a rendelkezésre álló élelmiszerek mennyisége.
Az élelmiszert most tehát úgy tekintjük, amely nem csak testi (biológiai) szükségleteink kielégítését szolgálja, de mentális világunk része is.
Balogh Sándor professzor (86) e könyv szerzője azt a kölcsönös viszonyulást mutatja be, amelyben táplálékválasztásunk tudati determinációja a biológiai eredményre, illetőleg az így megválasztott táplálkozási rezsim a tudati világunkra gyakorol.
Nagy terjedelemben mutatja be a táplálkozási téveszméket és a divatdiétákat is, utóbbiak tárgyilagos értékelését adva.